Udgivelser / Quentasta / Uddrag


Quentasta

Quentasta - En Dansk Tolkienbibliografi indeholder korte omtaler og vurderinger af alle Tolkienrelatede danske udgivelser, artikler, universitetsspecialer, etc. De særligt interessante og væsentlige er markeret med ♣♣♣

Nedenstående er nogle  er nogle eksempler: 


Eksempler på bøger og CDer

♣♣♣ Tolkien, J. R. R.: Silmarillion
Oversat af David Gress-Wright, Gyldendal, 1979 (orig. The Silmarillion).

Denne bog indeholder elvernes myter helt tilbage til Midgårds Skabelse. Bogen er udarbejdet af J. R. R. Tolkiens søn Christpoher Tolkiens ud fra faderens efterladte papirer. Hvis du har svært ved at komme i gang med den, så spring hen til Quenta Silmarillion. Prøv ikke at huske alle navne og steder første gang første gang du læser den, for så går du død i historien. Normalt ikke illustreret, men der findes en udgave illustreret af Ted Nasmith. Den danske version er dog noget fladt i sproget. Derfor vil jeg anbefale at man læser den engelske udgave. Hvis man ikke er så god til engelsk kan den norske oversættelse varmt anbefales. Den er godt oversat og sproget er flot og ret tæt på dansk (Silmarillion udgivet på Tiden Norsk Forlag).


Day, David: Et bestiarium over Tolkien
Oversat af Jan Lyderik, Gyldendal, 1991 (orig. A Tolkien Bestiary).

En opslagsbog over Tolkiens Midgård. Desværre er der mange fejl i bogen. Er illustreret af mange forskelligere tegnere. Også udgivet under titlen ”Bestiarium”. På engelsk er den udgivet under et utal af navne. Faktisk har David Day udgivet en hel række opslagsværker til Tolkiens verden. Desværre genbruger han mange af sine tekster i de forskellige bøger. Det virker nærmest som om han har en pulje af tekster, som han blander lidt forskelligt i de forskellige bøger.


♣♣♣ The Tolkien Ensemble: An Evening in Rivendell, Classico 1997.

The Tolkien ensemble har lavet musik til alle versene i Ringenes Herre. Dette var deres første cd. Deres musik er dejligt varieret efter hvilken race der i bøgerne har associeret med verset. Denne første CD har en passende blanding af irsk folkemusik inspireret hobbitmusik og mere klassisk elvermusik. Jeg nyder meget at lytte til deres musik.


Eksempler på artikler

♣♣♣ Edelberg, Peter: Sauron Bin Laden
Information d. 25/1 2002, 1. sek. s. 7.

God kronik der går mere i dybden med Tolkiens verden end de fleste. Peter argumenterer i denne kronik at Tolkiens verden ikke er så sort og hvid som de fleste tror.


Falkman, Willy: Svensk Tolkien-oversætter: Eventyrverden skjulested for magi og nazisme
Jyllands-posten 21/3 - 1982, 3. sek. s. 4.

Artiklen refererer den svenske Tolkienoversætter Åke Ohlmarks kritik af Tolkien og Tolkienselskaberne som arnested for nazisme og satanisme. Beskyldningerne fremsatte han i sin bog "Tolkien og den Svarte magi".


Reich, Ebbe Kløvedal: Fri os fra Tolkiens nye disciple
Ekstrabladet d. 19/7 - 1982, s. 16.

Skribenten har læst Åke Ohlmarks forvirrede bog "Tolkien och den svarte magin" og troet på den. Han burde ellers være klogere. Artiklen er et angreb på alverdens Tolkienselskaber.


Eksempel på universitetsspeciale

♣♣♣ Libuse Rasmussen, Diana: The return of the mythical hero in contemporary literature
Københavns Universitet, 1978.

Specialet omhandler den mytiske helt i moderne litteratur. Undervejs bliver især Ringenes Herre, men også T. H Whites bøger om Kong Arthur sat ind i en sammenhæng med moderne og ældre historier. Forfatteren lægger vægt på heltens rolle i moderne fantasy og sammenligner her med en række helte i anden litteratur, bl.a. Herakles, Beowulf, Kong Arthur, Sherlock Homes og James Bond. Et meget interessant speciale.

 

SENESTE UDGIVELSE...

SOM DRÅBER PÅ STEN

Reportage og interviews om forbrugerne og den globale fødevare- sikkerhed i Codex Alimentarius   

Klik her og læs mere...

KOMMENDE UDGIVELSER...

Økologi og grønthandlere

Forbrugerne i København tilhører eliten blandt de økologiske forbrugere. Så hvorfor sælger grønthandlere i København ikke økologi? Undersøgelse foretaget af Aktive Forbrugere.

Udkommer - Maj 2008

KONTAKT PEGASI

Forlaget Pegasi
c/o Aktive Forbrugere
Rosenørns Allé 41
1970 Frederiksberg C
Tlf. 35372030
pegasi@aktiveforbrugere.dk